Kulturkajen i Skælskør skaber kultur på havnen.

Kultur er liv, og "projekt kulturkajen" skal skabe ekstra liv på havnen og i Skælskør by.

Det startede med et læserbrev, der blev fulgt op af et stormøde d. 13/1 2009 for byens borgere. Her blev ideerne til kulturkajen præsenteret og en brainstorming fulgte.

Herefter blev Kulturkajen dannet som en forening, der søgte om tilskud til udstillingshuse og legeplads. Slagelse kommune startede med at give 15.000 kr. Herefter fulgte Den Danske Bank med 75.000 kr. Det gav grundlag for ansøgning til LAG, så tilskudene kom op på i alt 430.000 kr. Efterfølgende er givet store tilskud til etableringen af  kulturhuset "Det Røde Pakhus".

Lav en KULTURKAJ i Skælskør!         

Læserbrev i Skælskør Avis 4/11 2008

Ved den store folkefest i Skælskør sad en flok borgere på havnen og blev enige om, at Skælskør er en eksotisk plet, der kun venter på at blive opdaget af de store turistarrangører. Skælskør er velsignet med ildsjæle, der gør byfester og lørdagslivet til en kulturel oplevelse, så borgerne slipper for det almindelige forlystelsesgøjl, som præger mange andre byer. De gamle huse og den idylliske havn giver en afslappet atmosfære, hvor folk stopper op og snakker med hinanden om alt muligt.

Med en sild i munden og harmonikamusik i ørerne sagde en stemme i mit hoved: ”Det her er jo en KULTURKAJ. Den mangler bare at blive færdiggjort!”  En voldsom brainstorming gik derefter hen over flokken og spredte sig ud over byen. ”Vi vil have en rigtig KULTURKAJ,” sagde alle.

Kultur er liv, og der skal være meget mere liv på havnen. Kun fantasien sætter grænser. Hele sommeren har der til eksempel været ”kinesiske lørdage”. Ligesom man ser i parkerne i Kina, har en flok borgere på plænen ved havnen dyrket Tai Chi og haft latter-event. Instruktørerne har været ulønnet, og enhver har kunnet deltage spontant, som det ses i Kina. Hele plænen kunne således hver lørdag være fyldt med mange forskellige aktiviteter.

Til alle tider har havnen været stedet, hvor mennesker mødes i handel, inspiration og oplevelse. Dengang skibene kom fra den store verden, var havnen en magnet. I dag skal havnen gøres levende på en ny måde. Derfor projekt KULTURKAJEN:

De gamle kulturskibe skal tilbage til havnen. Giv et par store sejlskibe gratis kajplads, så kommer flere til. Når jeg kører på omfartvejen kaster jeg altid et blik mod havnen. Hvis jeg ser et gammelt sejlskib, skal jeg altid hen og kigge. Jeg bliver på den måde turist i min egen by, og ”Solsikken” får solgt en ekstra kop kaffe.

Et par gange om ugen skal jeg hen i fiskehuset, der ligger gemt yderst på kajen i et gammelt blikskur. De har nemlig Danmarks bedste fiskefrikadeller plus en masse andet godt fra havet. Som fremmed ser man aldrig denne fantastiske forretning, men hvis der blev bygget en stor hvid rygeovn, så ville den  blive en magnet, der kan trække folk helt ud på den yderste mole. Her er et originalt miljø med stejleplads og fiskernes skure. Det oser af bevaringsværdig kultur, men den kan forstærkes ved at lave en hyttefadsterrasse, hvor man kan sætte sig og nyde solen, havluften og en varm fiskefrikadelle. Hvis fiskeforretningen samtidig fik en facadebeklædning i træ, som det ses på havnen i Skagen, så ville det tilmed blive et eksklusivt turistmiljø.

Langs havnekajen har den gamle Skælskør kommune lavet en flot brostensbelagt promenade kronet med  smukke støbejerns lamper. Denne gangvej burde føres helt ud til fiskehuset og hen til det røde pakhus, der bør blive kommunens nye kulturhus. Riv jernpladerne af og giv bygningen en rød træbeklædning med hvide vinduer og skodder i gammel stil. Gør det hurtigt, så det forhindres, at en eller anden spekulant laver rædselsfulde lejligheder i jern, glas og beton, som det er set i andre havnebyer.

Ved havnefogeden bør der nybygges i historisk stil, så der kommer tidssvarende administrative og sanitære faciliteter for havneområdet. Det bør være et pusset stenhus, for at udstråle autoritet.

Ved promenaden ligger den gamle vejerbod. Det smukke træhus giver inspiration til 4 små flytbare kunsthåndværkerhuse, der placeres på linje med vejerboden. Herved vil gående opleve kulturaktivitet på plænen til den ene side og kunst til den anden side.

Der foreligger nu en omfattende plan for kulturaktiviteter fra hovedgaden til yderste mole. Den skal til debat blandt borgere og politikere. Vi skal finde ud af, hvordan man bevarer og forstærker den gamle bygningskultur, og hvordan man fylder havnen med mere kultur.

Hvis vi kan skabe noget på havnen, som en turist får lyst til at fotografere, så vil det styrke forretningslivet og borgernes glæde ved byen. Som borger i Skælskør nyder man byen, og siger til sig selv: ”Her er hver dag lidt ferie, men vi kan gøre ferieoplevelsen endnu bedre.”

Så er der lagt op til debat! Hvad vil du opleve på kulturkajen?

 

Ole Larsen, Hesselhaven 4, Skælskør. Tlf. 58161234

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk